
Gifts & Expenditures 
Frequently Asked Questions 

 
I'm an executive branch reporting individual, and I received a gift from an executive branch 
lobbyist.  But it's worth less than $100, so it's ok, right? 
 

Wrong. Sec. 112.3215 prohibits "expenditures" and does not prescribe a threshold 
amount. 

 
I'm an executive branch reporting individual.  Can I accept expenditures from executive 
branch lobbyists who don't lobby my agency?   
 

No. Unlike the definitions provided in sec. 112.3148, the expenditure ban in sec. 
112.3215 does not limit the restriction to a particular agency or agencies.  See also CEO 
08-19, Question 3. 

 
Salary and other things associated primarily with the recipient's employment or service as an 
officer or director of a corporation or organization are excluded from the definition of "gift" 
in sec. 112.312.  Does that exclusion apply to the expenditure ban of sec. 112.3215? 

 
Not by the terms of the statute itself.  But in CEO 06-7, Question 5, the Commission 
concluded that where the Commissioner of Agriculture served on the board of the 
Florida Cattlemen's Association, food and beverages provided him by the Association as 
part of the board's meeting would not be given for the purpose of lobbying and would 
not be a prohibited expenditure, as long as it was given in an amount commensurate 
with other similarly situated board members.  

 
A member of an association wants to give me a gift/expenditure.  The association is the 
principal of an executive branch lobbyist.  Can I take it? 
 

Yes, as long as it's not an indirect gift that's really coming from the association.  Rule 34-
12.020, F.A.C. says, "The members of the association are not principals of the lobbyist 
merely because of their membership in the association."  

 
A lobbyist wants to take me to dinner, and he says I should bring my wife along.  Have I 
received a gift of one dinner, or two dinners? 
 

The dinner for your wife would probably be considered an "indirect" gift to you.  In CEO 
06-27, the Commission advised city officials that they would receive a reportable "gift" if 
the city paid for a spouse or other guest to accompany them while traveling on city 
business.  See also Example C to Rule 34-12.190 F.A.C.  

 
 
 



I've been offered a gift.  I've read Section 112.3148, and don't see anything that would 
prohibit it.  Does that mean I can take it?  
 

Not necessarily.  Always check first to see whether the gift is prohibited by Section 
112.313(2) or (4), or by the expenditure ban in sec. 112.3215 or the ban on gifts from 
political committees in sec. 112.31485.  Only if it's not prohibited under any of those 
laws do you proceed to an analysis under the gift law. 
 

I don't need to worry about gifts that don't have anything to do with my public office or 
employment, do I? 
 

You do.  Even gifts from friends and gifts unconnected with your public service may be 
prohibited or required to be reported.   

 
I received a gift worth more than $100, but I reported it.  That means I'm ok, right? 
 

Not necessarily.  If a gift is prohibited, reporting it won't "cure" the violation.   
 
Oops!  Last week, I accepted a gift worth more than $100 from a lobbyist who lobbies my 
agency.  Am I in trouble? 

 
If you're subject to the expenditure ban in sec. 112.3215, you may be.  That law doesn't 
make any provision for returning the gift or paying for it after-the-fact.  If you're only 
subject to the gift law in sec. 112.3148, you're not necessarily in trouble.  A gift is 
anything you don't pay for within 90 days.  You can return the gift, or reimburse the 
lobbyist within that time period. 

 
I gave a speech at an event, and a lobbyist of my agency reimbursed me for the reasonable 
and actual costs of my transportation, lodging, and meals so I could participate.  But he didn't 
give me the information the law requires.  Do I still have to report the honorarium event 
related expenses? 
 

Yes.  Also remember, while there is no Commission opinion on this issue, the language 
of the expenditure ban prohibits "reimbursements" from executive branch lobbyists and 
their principals.  If the entity paying your expenses is one of these, and you're subject to 
the ban, it would be a good idea to ask for an opinion on the issue before accepting. 


